Family house with winery

Idea projektu

Thanks to the rotation of the gables to the street part, we get better sunlight. By connecting the two buildings, we achieve an inserted element of common communication spaces with an extensive green roof. To the east, to the courtyard, we can situate the resting parts of both buildings.

Popis projektu

From the common corridor there are two separate entrances to each apartment. These are, for the most part, symmetrical. Living rooms with kitchens are situated on the street, and bathrooms with toilets and bedrooms are connected to the courtyard facing the street. The children's room is located in the attic along with another bathroom, study and gallery above the living room. The second attic is complemented by a guest room instead of a children's room. Utility rooms are on a different floor for each apartment. One is located directly behind the main entrance and the other in 2.NP at the end of the corridor on the west side. On the east side, there is an entrance to a common garden, both for both apartments and for the existing house on the opposite side.

Technické informácie

The design is based on the wall system. The load-bearing walls are made of ceramic blocks, the ceilings are monolithic and the staircase is made of reinforced concrete. The roof above 3.NP is a saddle roof, above the 2.NP is covered with extensive greenery. The underground structure lies on reinforced concrete foundations and strip foundations.

Zuzana Pekárková

FAST VUT - Faculty of Civil Engineering, Brno University of Technology, Department of Architecture

Czech Republic

Architektúra

Štítok

Architektúra Private House Interior

Rady študentom

Několik praktických rad z pohledu stavební firmy

Dobrý den Zuzano,

velmi se nám líbil Váš projekt rodinného vinařství. K vínu máme velmi blízko, proto ve vstupu do naší firmy v Milevsku najdete i malou vinotéku… Ale zpět k Vašemu inspirativnímu projektu. Dovolte nám několik praktických rad z pohledu stavební firmy, která již 18 let navrhuje a staví klientům jejich vysněné bydlení. Ve vstupu do garáže bychom doporučili otočit směr otvírání dveří, aby se neotevíraly dovnitř. Takto by se předešlo riziku poškození zaparkovaného auta. V obývacím pokoji s kuchyní (místnost 207) bychom navrhli umístit pouzdro na dveře do protější stěny. Na současném místě by mohly vzniknout komplikace s elektroinstalací, zásuvkami a vypínači. V kuchyni je v těchto místech předpoklad lednice, která potřebuje zásuvku a také vypínače na světlo v chodbě. Vnitřní schodiště do patra v návrhu je krásné, my bychom svému klientovi doporučili, aby volil schodiště s podstupni.  Ať chcete, nebo ne, prach usazující se na schodišti padá volnými otvory dolů a tady by to bylo přímo na sedací soupravu. Do WC 206 bychom ještě přidali malé umývátko pro větší pohodlí. V podkroví bychom doporučili umístit sanitu v koupelnách na protější zeď, což by zlepšilo akustický komfort v ložnicích. Vyhnuli bychom se tak nutnosti používat akustické cihly, kde je složitější zapracovat instalaci rozvodů vody. 

Zelená střecha mezi objekty a celkový klasický vzhled domů se nám opravdu líbil a skvěle se hodí do dané oblasti. Takové projekty stavíme opravdu rádi. Pokud byste potřebovala další praktické rady, jsme tu pro Vás!

Mějte se krásně a těšíme se na další Vaše návrhy!

Lucka 

Copyright © 2024 INSPIRELI | All rights reserved. Use of this website signifies your agreement to the Terms of Use, Privacy Policy, and use of cookies.